jaarlijkse gewoonte

Sidder en beef, het is weer van dat: stapels, stapels en nog eens stapels boeken in een redelijk willekeurige volgorde aan schandalig lage p...

Sidder en beef, het is weer van dat: stapels, stapels en nog eens stapels boeken in een redelijk willekeurige volgorde aan schandalig lage prijzen: boekenfestijn in Flanders expo. Zowat elk jaar kom ik er mijn pa tegen, een fervent lezer sinds zijn tweede scheiding. Deze middag kwam hij me halen en zo liepen wij met een trolleytje tafel na tafel af. We hebben zo elk ons eigen systeem: hij laadt maar op en nog iets voor die zus en nog iets voor die, terwijl ik eerst wat de kat uit de boom kijk en achteraf dan wanhopig op zoek ga naar dat ene boek met die foto op de cover.
Elke keer vind ik dat er ongelooflijk veel onzinnige boeken verkocht worden en elke keer flitst het door mijn hoofd: hoe kom je erbij om hier rond te lopen tussen al die mensen, drummen met zo'n trolley-ding, bonnetje uitknippen voor een gratis boek en reikhalzen naar de volgende tafel? Ik weet het eerlijk gezegd niet. Het is blijkbaar sterker dan mezelf. Tussen de massa's chicklit, relatieboeken, yoga-, dieet-, computerboeken vind je af en toe wel eens iets interessant. Maar de muzak werkt afstompend, ik heb mijn portie kerstliedjes al gehad voor dit jaar. Om dan nog te zwijgen over de volgorde van de boeken: deel 2? Nee, dat ligt niet naast deel 3 maar op een andere tafel. Hetzelfde boek met een andere kaft aan de helft van de prijs. Sommige boeken, vooral de nieuwere zijn ook niet altijd goedkoper. En ondertussen manoevreer ik mijn trolleytje allesbehalve handig tussen andere trolley-mensen, mensen die bladeren in nog meer dieetboeken, of hoe de ideale man te strikken, hoe die te veranderen, hoe shoppen je leven kan redden, of hoeveel fun singlevrouwen wel hebben, hoe je je chakra's kan losmaken, word voor dummies, planten in een kleine ruimte, de geschiedenis van Egypte naast de 100 mooiste auto's, kleurboeken en knutselmateriaal,... Zucht, en dat terwijl ik langzaam honger kreeg en maar kookboeken kijken: Japan, Italië, de Belgische keuken, de snelle hap, de magnetron, de pastabijbel, tapa's en cocktails, het complete bakboek,... Ik moest er in elk geval een cadeautje vinden en heb me voor de rest redelijk in bedwang kunnen houden (het was trouwens ook de ene plaats waar ik toestemming had om nog iets voor mezelf te kopen van mijn liefste, ik krijg dus geen boek):
- 2 kleurboeken voor het petekindje
- 2 kookboeken (waarvan één als cadeau voor bij de sushi-ingrediënten-mand)
- 6 romans (duurste is een kloefer van 782 pagina's voor net geen 7 euro: Jonathan Strange & Mr. Norell van Susanna Clark, ook José Saramango, Douglas Coupland en Eve Ensler gekocht)
- 4 rollen cadeaupapier
Nee, geen creatieve boeken of cd-roms dit jaar. Ik heb die tafels zelfs geen blik waardig gegund, me goed inprentend dat die cd-rom van vorig jaar nog niet uit de doos is gekomen.
Het summum van frustratie is natuurlijk de kassa. Je staat er maar aan te schuiven, af en toe schuifel je wat verder en ondertussen scan je de trolleys van de anderen. Tiens, waar lag dat boek? Spijtig... Ik ben rustig beginnen lezen en ben, na een pagina of 16, tot het besluit gekomen dat die paperback toch niet zo tof was. Dus dat scheelde weer een paar eurootjes..... En nu nog vakantie om alles te lezen.

You Might Also Like

1 reacties

  1. Voor mij was het een eerste kennismaking met een Boekenfestijn. Wat een massa boeken én vooral volk. Met grote verwachtingen ging ik er naar toe, maar kwam ontgoocheld terug. Veel brol lag er. Een flesje cola kost er drie euro! De rijen wachtenden aan de kassa .. vreselijk. Vijf keer met mijn tenen tegen zo'n trolly-getrapt:)
    Thuisgekomen met een CD (covers Queen), een kinderboekje (verkregen met de gratis bon, een papiersnijder, 7 wenskaarten en een kinderboek. Verder 4 euro betaald voor een parkeerplaats.
    Dus ... één keer was leuk, maar geen tweede keer!

    BeantwoordenVerwijderen