FF06 - Part II

Vrijdag liet ik me door mijn liefste overhalen om naar een optreden in de Vooruit mee te gaan: Do you us too? van Motek in het kader van Alm...

Vrijdag liet ik me door mijn liefste overhalen om naar een optreden in de Vooruit mee te gaan: Do you us too? van Motek in het kader van Almost cinema. Op de website van de Vooruit kon je een fragmentje beluisteren en het idee was wel tof: projecties op een transparant doek en daar achter de band. Bovendien hadden we niets gepland en de week was al lastig genoeg geweest. Ik had er wel een beetje mijn twijfels bij maar na een heerlijke cottage pie in de Engelse pub zag ik het al wat beter zitten.
In de balzaal vleiden we ons neer op de kussens die op de grond verspreid lagen. De muziek was dik in orde, rustig maar ook regelmatige uithalen. Eigenlijk was het soms lastig om gewoon stil te blijven zitten. De projecties waren best tof en mijn vrees dat de beelden van het publiek voyeuristisch zouden worden waren meer dan ongegrond. Gelukkig kregen we ook af en toe de band te zien want eigenlijk waren dat wel knappe gasten, misschien de volgende keer toch maar voor het doek spelen???

Zaterdagnamiddag zakte ik af naar de sfinx voor twee films. De Duitse film Lucy over een alleenstaande jonge moeder Maggy die verliefd wordt op een oudere gast en er op heel korte tijd bij intrekt. Haar moeder, ook al een alleenstaande moeder en nog redelijk jong, sluit ze buiten. In eerste instantie gaat alles goed maar uiteindelijk bezwijkt hij voor de druk van zijn vrienden en vooral van zijn ex. Het verhaal op zich is weinig opbeurend maar de film is dat eigenlijk wel. Ik verliet de zaal met een prettig gevoel, vlindertjes enzo. Het zit Maggy niet echt mee, maar ze komt het echt wel te boven, dat wist je gewoon. Haar vrienden en moeder zullen voor haar klaarstaan. Met een prettig gevoel dook ik snel een kledingwinkel binnen en op een drafje vond ik nog wel een tof truitje, maar dan was het weeral tijd voor de tweede film: Liv, een Deense film. In het Engels werd dat Twinkle twinkle little star. Liv is een veertienjarig meisje met een zwak voor de kerstdagen. Het is echter de eerste keer dat ze kerstdag zullen vieren sinds de scheiding van haar ouders en haar ma ziet het allemaal niet zo goed zitten. Maar Liv houdt vol: traditie is er om in ere te houden. Als haar ma niet wil koken dan doet ze het zelf wel, en die minnaar die haar ma op het personeelsfeestje opduikelde neemt ze er desnoods ook maar bij. Hij blijkt echter nogal heel aan de jonge kant, een stagiair en Liv laat zich verleiden tot een heel gemeen machtspelletje met haar ma om zijn aandacht. Het is een ietwat korte film (slechts 53 minuten) maar in de allerbeste Dogme traditie: rauw en aangrijpend. Met een wrang gevoel verliet ik dan ook de zaal, niet direct het beste gezelschap voor een gezellig etentje bij vrienden. De film heeft me echt fysiek geraakt, dus dat verdiende een vijf.

You Might Also Like

0 reacties