Schrijven, Michel!

De kaft van mijn paperback mag er dan al redelijk onschuldig uitzien met een ongeboren baby, de inhoud zou menig medereiziger in de trein of...

De kaft van mijn paperback mag er dan al redelijk onschuldig uitzien met een ongeboren baby, de inhoud zou menig medereiziger in de trein of vliegtuig wel eens rode oortjes kunnen doen krijgen. Michel Houllebecq draait er geen doekjes om. Mensen zijn niet geboren om gelukkig te zijn en al helemaal niet als koppel, ook al geloven we dat zo graag en gaan we op zoek naar het onmogelijke. Liefde en sex worden voor elkaar ingewisseld en wanneer men er zich van bewust is, scheelt er wel iets anders. Er wordt wat afgesext in zijn boeken, zo ook in elementaire deeltjes, het derde boek van deze schrijver dat ik "verslind", heel technisch, weinig gevoel en altijd die leegte. Hij schrijft vanuit het standpunt van een man. Zijn hoofdpersonages zijn ook meestal mannen. Vrouwen worden als gewillige schapen beschouwd en genomen op alle mogelijke manieren, vandaar waarschijnlijk zijn reputatie als vrouwonvriendelijk. Mij stoort het niet, ik lees vooral een verhaal over macht en onmacht, en is sex niet het ultieme machtsmiddel? Hoeveel romans, films, documentaires, whatever gaan niet over die "afschuwelijke" vrouwen, die mannen niet toelaten om zichzelf te zijn, om zich "volledig" te voelen, steevast worden die "meesterwerken" gemaakt door mannen?

You Might Also Like

2 reacties

  1. Klinkt wel als een interessant boek. Mensen (m/v) herhalen vaak onbewust een scenario in het zoeken naar de zogenaamde ideale partner. En voor deze Houllebecq is dat blijkbaar niet anders. Maar wat bedoel je juist met die "elementaire deeltjes"? Of moet ik het boek daarvoor zelf maar eens lezen? :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat elementaire deeltjes slaat op de deeltjes waaruit het leven is opgebouwd. Een van de hoofdfiguren heeft iets gedaan met genetisch gemanipuleerde koeien, een echte doorbraak...en nu wordt daar op commentaar gegeven door een andere onderzoeker, maar je kunt ook meekijken in zijn hoofd.
    Ik vrees dat ik het nu ingewikkelder aan het maken ben, maar het is een aanrader en leest heel vlot

    BeantwoordenVerwijderen