Tehora van Anat Zuria

Tehora (of Purity) is een documentaire van Anat Zuria die een tijd terug op Nederland drie te zien was. Wegens het onmogelijk late uur had i...

Tehora (of Purity) is een documentaire van Anat Zuria die een tijd terug op Nederland drie te zien was. Wegens het onmogelijk late uur had ik de documentaire opgenomen.

Het is een documentaire die me sterk aangegrepen heeft en die ik iedereen kan aanraden. De regisseuse laat vrouwen aan het woord over "halacha", de joodse reinheidswetten die stellen dat vrouwen "onrein" zijn wanneer ze menstrueren. Tot een week na de bloeding en pas na een rituele bad in de "mikwe", een badplaats voor vrouwen, mag ze haar man niet aanraken. Geen sexueel contact, maar ook geen knuffel, kus,... Ook wanneer ze ziek wordt mag de man haar niet aanraken. Omgekeerd mag zij wanneer haar man ziek wordt hem wel aanraken, maar enkel de kledij. Een geïnterviewde vrouw vertelde dat er in de meubelzaken zoiets bekend is als een "tweepersoonsbed met joods arrangement", een tweepersoonsbed dat kan losgemaakt worden zodat de vrouw en de man in die periode apart kunnen slapen.
Zoals zo vaak zijn de reinheidswetten opgesteld door mannen. In de loop van de jaren zijn ze echter verstrengd, de periode van zeven dagen is pas later toegevoegd, maar is wel cruciaal omdat vrouwen die bijvoorbeeld een korte cyclus hebben op die manier nooit zwanger kunnen worden. De documentaire volgt een aantal vrouwen die openhartig praten over hun keuze: een jonge vrouw die sterk rebelleert wanneer haar moeder haar uitlegt wat het ritueel inhoudt maar na haar huwelijk toch besluit om de wetten te respecteren, een vrouw met gezondheidsproblemen waardoor haar "fysieke" relatie met haar man zwaar onder druk komt te staan,...

Meer

You Might Also Like

2 reacties

  1. wat een zelfkastijding van die mannen...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hoi! ik ben voor mijn scriptie op zoek naar de film van Anat Zuria, Tehora. Die hebben jullie zeker niet heel toevallig bewaard?
    wanneer wel zou je me dan een email willen sturen op onderstaand adres? heel erg bedankt!

    marlien86@hotmail.com

    BeantwoordenVerwijderen