Manic Monday - boeken

Op maandag stelt Lilith de vragen, en aangezien het over boeken ging kon ik deze niet laten voorbij gaan. Mijn favoriete gezelschap op de t...

Op maandag stelt Lilith de vragen, en aangezien het over boeken ging kon ik deze niet laten voorbij gaan. Mijn favoriete gezelschap op de trein... en op andere plaatsen.

Lees je graag? Liever fictie of non-fictie?
Ik lees heel graag en ook wel relatief veel. Alhoewel minder dan vroeger. Ik heb niet echt een voorkeur voor fictie of non-fictie, ik hou vooral van vlot geschreven herkenbare verhalen. Dat kan dan gaan van de biografie van een bekend persoon tot een compleet verzonnen verhaal met heksen en prinsen.

Wat zijn de laatste drie boeken die je hebt gekocht?
Ondanks mijn goede voornemen, maar lief had me naar de fnac gestuurd om een CD af te halen, ik had er vier mee:
Nick Hornby, A long way down. Zie ook hier. Ondertussen is het uitgelezen en moet ik toegeven dat ik een beetje teleurgesteld was.
Michel Houllebecq, Elementaire deeltjes. Deze schrijver ken ik nog niet zo heel lang, maar ik probeer hem te doseren om niet te snel zonder te vallen.
Douglas Coupland, Hei, Nostradamus. Ik vond Microslaven en Girlfriend in a coma wel goed, achteraf heb ik een beetje afgehaakt. Maar ik hield wel van zijn stijl, afwachten dus.
Norbert Elias, een socioloog, de titel ontsnapt me momenteel maar het is in het Frans (want stukken goedkoper) en het gaat over de evolutie van de gewoonten en zeden. Het is een boek waar ik al massa's keren bij heb staan twijfelen, maar in het Nederlands is het een kloefer van een boek dat meer dan 40 euro kost. In het Frans bestaat het in meerdere kleine pockets die zeven-acht euro kosten (en het zijn er minder dan vijf).

Wat was je lievelingsboek toen je klein was?
Toen ik nog de leeftijd had dat mijn grootmoeder me boeken voorlas, was dat een verhaal over een ezeltje Floris. Achteraf toen ik zelf begon te lezen verslond ik de Vijf-boeken. Ik was vooral een fan van Georges (Georgina).
Om de één of andere reden er ook een paar zeemzoete varianten bijgekomen in de boeken die ik van toen overgeërfd heb: Marijke, De tweeling, De babysittersclub,…
Mijn grote ontdekking was echter het bestaan van een bibliotheek. Op den duur werd mijn aantal boeken per keer beperkt tot twee, maar dan ging ik wel iets vaker. Anthony Horrowitz en Thea Beckman zou ik nu nog herlezen. En sommige heb ik achteraf ook aangekocht.

Welk boek staat er momenteel op je verlanglijstje?
Ik ben momenteel The rule of four Ian Caldwell en Dustin Thomason aan het doorspartelen. Het boek werd in Waterstones, een Engelse boekenwinkel waar ik graag wel eens kom, aangeraden voor liefhebbers van The da Vinci code, maar het kan me niet echt boeien. Anderzijds kan ik ook niet stoppen voor het geval het toch nog goed wordt en nu is de ontknoping begonnen, dus die laatste tientallen bladzijden kunnen er ook nog bij. Waarschijnlijk pak ik daarna Elementaire deeltjes of Norbert Elias (zie hierboven).
Ik heb me voorgenomen om - voorlopig - eventjes geen boeken meer te kopen, ik heb onder andere nog de boeken van De Morgen op me wachten... Dezer nachten ligt Het kussenboek (allez ik denk dat dat de titel is, het werd in ieder geval verfilmd als The pilow book) uit die reeks naast me op het nachtkastje. Maar het kan natuurlijk volstaan dat lief me vraagt om een nieuwe cd van een groep te halen dat ik in de fnac niet aan de verleiding kan weerstaan om een ommetje te maken bij de boeken, want ik ben er dan toch, en dat ik dan een paar paperbacks van mijn favoriete auteurs mee heb.

Welk boek kan je iedereen aanraden?
Een poging, want er zijn er natuurlijk zo veel :-)
Jostein Gaardner The solitary mystery, leest supervlot en heeft een aantal toffe wendingen.
Michel Houllebecq, Platform kan natuurlijk niet ontbreken aan het lijstje.
Marianne Frederiksson, Mira en Inge, maar ook Elisabeths dochter. Ik kan je wel waarschuwen dat het eerder "vrouwen"boeken zijn, weliswaar met een vleugje feminisme.
Voor spannende en grappige boeken: Anthony Horrowitz, ik weet dat ze eigenlijk voor jongeren bestemd zijn, maar sommige zijn echte pareltjes.

You Might Also Like

0 reacties