paasvakantie

Geen les Engels, geen sporten, geen dansen,... drie extra avonden die ik zelf kan invullen. Ook tijd om een paar taakjes van Engels te maken...

Geen les Engels, geen sporten, geen dansen,... drie extra avonden die ik zelf kan invullen. Ook tijd om een paar taakjes van Engels te maken, een synthese van een pagina van een tekst van twee pagina's, wat een uitdaging. Misschien kan ik één op twee woorden schrappen of toch nog een mening geven, ook al mag dat eigenlijk niet? Hihi, dat is rap beslist. Het geeft ook tijd om mijn 8 minuutjes voor te bereiden. Ik heb een onderwerp gevonden, maar moet het nog uitwerken. Ik kreeg het idee tijdens een BBC-video over Vermeer en het Bosnië tribunaal. Vorig jaar ofzo was er een film die heel wat kijkers naar de bioscoop wist te lokken The girl with the pearl earring van Tracy Chevalier. Hoewel ik what's his name wel goed vind, is het boek stukken beter. Je krijgt meer inzicht in de personages waardoor het verhaal iets minder "vlak" wordt.
Vermeer is natuurlijk geen bekende Engelse of Amerikaanse figuur, zoals de opdracht luidt. Maar na het lezen van het boek heb ik ook de andere boeken van Tracy Chevalier gelezen. De inspiratie voor mijn opdracht komt uit het boek dat ik waarschijnlijk het minst goed vond, en dat ik nu aan het herlezen ben, Falling angels. Het gaat over twee welstellende families en het leven begin 20ste eeuw met de Victoriaanse moraal. De dochters kunnen het goed met elkaar vinden, maar de vrouwen proberen elkaar te overtreffen. Een van hen heeft het enigszins moeilijk met de heersende etiquette, zeker na een ongelukkig voorval. Ze raakt compeet geïsoleerd wanneer ze uiteindelijk in de ban raakt van de suffragette-beweging, een beweging in Engeland die streefde naar stemrecht voor vrouwen.
Falling angels zou ik niet direct iemand aanraden omdat het nogal tweeslachtig is: flirten met de Victoriaanse moraal en die prikkelen met wat feministische ideeën, maar te weinig van elk. Het boek dat ik wel zou aanraden is The lady with the unicorn. Het speelt zich gedeeltelijk af in Brussel, dat toen nog dé stad van de wandtapijten was (gespecialiseerd in mille fleurs, gras bezaaid met levensechte bloemetjes). Een Franse ontwerper met een gezonde liefde voor vrouwen kan een reeks wandtapijten verkopen aan een heer met een knappe dame, de voornaamste reden om de wandtapijten met veel aandacht te omringen. Hij komt ook in Brussel bij de ambachtslui terecht en daar ontmoet hij de blinde dochter van de wever. Een heel ontroerend verhaal in de Hoogstraat en rond de Zavel.

You Might Also Like

1 reacties

  1. ik heb girl with.. en the lady with..ook gelezen! vond ze beiden heel goed..

    BeantwoordenVerwijderen