Het einde van de donderdag???

Hoe gaat het, je laat ergens een berichtje achter en je krijgt er een paar bezoekers bij (welkom trouwens) maar zo heb ik ook direct een on...

Hoe gaat het, je laat ergens een berichtje achter en je krijgt er een paar bezoekers bij (welkom trouwens) maar zo heb ik ook direct een onderwerpje voor mijn post van vandaag: mijn WW-ervaringen. Temeer daar het morgen de (voorlopig) laatste sessie op het werk is, of we verder doen hangt af van het aantal inschrijvingen, niet dat we nu allemaal ons streefgewicht hebben, mind you.

Hoe werkt het?
Je krijgt een aantal punten toegewezen op basis van je begingewicht, geslacht, leeftijd,... en die moet je respecteren door elke dag 3 maaltijden te nemen, 2 tussendoortjes, twee melkproducten, minstens 5 porties groenten en fruit en 2 liter water. Elk voedingsmiddel heeft een aantal punten op basis van calorieën en vetgehalte. je mag alles eten, maar moet enkel je puntenaantal respecteren. Groenten, met uitzondering van avocado, mag je onbeperkt eten. Bij fruit is dat iets moeilijker, de meeste zijn nul punten, maar fruit en druiven dan weer niet.
Om heel dat puntengedoe te controleren moet je elke dag noteren wat je eet. In het meest ideale geval, plan je op voorhand je dag of zelfs je week (wat mijn nog nooit gelukt is).
Sporten of bij uitbreiding bewegen kan voor extra punten zorgen. Ook punten die je de ene dag niet gebruikt kun je volgens bepaalde regels doorschuiven naar andere dagen. Zelf hou ik me daar niet zo mee bezig, heb ook geen zin om een boekhoudertje te worden.

Concreet...
heb ik deze morgen een portie All-bran met 0% platte kaas gegeten. Een appel als tussendoortje. Deze middag stond er kabeljauw op het menu, bereid in papilotte met gekookte aardappelen en groenten à volonté. Vanavond heb ik een grote portie pasta, een sneetje gerookte zalm en een aubergine binnengespeeld. Ach ja, en een yoghurtje als tussendoortje. Straks ga ik naar de Video en waarschijnlijk komt er dus een pintje bij (ofte 2 punten) en dat allemaal binnen mijn toegestaan aantal punten.

Een aantal voedingsmiddelen, zoals aardappelen en pasta, mogen onbeperkt gegeten worden binnen een maaltijd voor een vaste puntenwaarde. Het voordeel is dat het om trage vetten gaat die ervoor zorgen dat je geen honger hebt.

Het resultaat?
WW is commerce, niks meer en minder. Het is dan ook met het nodige wantrouwen dat ik aan heel dat gedoe begonnen ben. Nu 12 weken verder ben ik 3 kilo lichter. Het kan weinig lijken in vergelijking met sommige andere deelnemers maar wie mij een beetje kent, weet dat ik niet de gewoonte heb om me 's avonds voor de lichtbak te installeren met een grote zak chips, elke dag frieten te eten met klodders mayonaise, frisdrank dronk ik zeker niet dagelijks en ook al niet met sloten tegelijk, ook al zeg ik geen nee tegen een dessertje of een stukje chocolade, mijn voedingsgewoonten waren redelijk. Ik heb me een tijd geërgerd aan dat punten-gedoe op Vitaya maar de recepten op hun site zijn wel handig en het is ook een goede manier om het commerciële WW-gedoe te vermijden.
Maar het is natuurlijk altijd mogelijk om nog verbeteringen aan te brengen. Ik eet nu nog meer groenten, ook meer verschillende soorten,... Heb je bijvoorbeeld ooit pastinaak gegeten? Lekker in de soep (natuurlijk enkel met water, ajuin en bouillonblokje, niet efkes de ajuin aanstoven zoals mijn ma doet, en dan mag je er liters van drinken zonder dat het je punten kost).
Er zijn een paar dingen die ik nu ook minder eet, zoals brood en kaas, wat voordien mijn vaste avondmaaltijd was. In het weekend probeer ik nog steeds uitgebreid te ontbijten maar de portie fruit is (nog) groter geworden. Frietjes zijn ook zo goed als verdwenen, ook al zijn er manieren om deze te compenseren. Een favoriet recept van die WW-vrouwen is: aardappelen snijden, in een plastiek zakje stoppen met een koffielepel olie, goed mengen, paprikapoeder toevoegen, op een bakpapier leggen in de oven geduren 20-25 minuten en omdraaien halverwege. Naar het schijnt zijn ze heerlijk, slechts 3 punten in plaats van de gebruikelijke 8 maar ik heb het nog niet geprobeerd.
Het grote effect is vooral te merken in mijn kleerkast waar heel wat kledingstukken ondertussen een maatje te groot zijn geworden of enkel nog met een riem op een deftige manier gedragen kunen worden. De tofste reactie is ongetwijfeld: je bent vermagerd, maar zo dik was je toch niet?

En nu?
Morgen is het een beetje afwachten, het is in principe de laatste keer op het werk en ik weet niet goed of ik wel verder wil doen. Sinds een paar weken lukt het me niet echt om nog meer te verliezen. En als het al gebeurt, kom ik ze de volgende week weer bij. Maar ik zit natuurlijk ook nog niet op mijn streefgewicht, maar mijn BMI is weer dik in orde...

You Might Also Like

1 reacties

  1. Doeltreffend, gezond en goedkoop: eet vegetarisch. Af & toe zondigen mag natuurlijk, dat maakt het leven net leuk :-)

    BeantwoordenVerwijderen