DesignFest

Voor de eerste keer werd Design Fest georganiseerd: tien dagen met elke dag een thema rond duurzaamheid en design. Ik ging twee keer, de eer...

Voor de eerste keer werd Design Fest georganiseerd: tien dagen met elke dag een thema rond duurzaamheid en design. Ik ging twee keer, de eerste zaterdag, toen het in het teken stond van voedsel en de laatste zondag toen ik ging ecoprinten in het Industriemuseum.
Door omstandigheden had ik niet meteen de energie of goesting om veel te proppen op één dag. Dus ik besloot om de eerste dag me vooral te concentreren op het Design museum. Het gebouw wordt verbouwd en sluit dus voor een hele periode. Het is de perfecte locatie om nieuwe dingen te ontdekken. Ik ben soms een geek of nerd merk ik als ik razend enthousiast wordt van deze toolbox van Onbetaalbaar of bouwen met duurzame materialen. Soms piekt het dan wel dat ik niet verder ben gegaan in de meer technische opleidingen. 
Of koffiegruis als grondstof? Hoe geweldig is dat eigenlijk en hoeveel is eigenlijk wel mogelijk. Ik kocht dus meteen ook een shampoobar van koffiegruis. 
Eentje waar ik bijzonder nieuwsgierig naar was, was de samenwerking tussen Studio Narture en Under thy skin. Met oud brood werden kleurstoffen gemaakt die dan gebruikt werden in high end lingerie. Klinkt een beetje zot, maar klinkt ook wel normaal. 
Met algen kan je heel veel doen bleek uit een project: lederwaren, papier, stof, keramiek,... ik vond het enorm fascinerend dat algen niet enkel het voedsel van de toekomst zijn. 
En die algen waren een belangrijk ingrediënt in de try-out van Sien Vanmaele. Ze verraste me al eerder met een voorstelling over eten, waarbij geuren en smaken verweven werden met woorden en gevoelens. Ik bleek haar volgen na From Syria with love en deed ook twee online kookworkshops tijdens de lockdowns, waaronder eentje met algen. In de bijkeuken van het hotel waarin het Designmuseum gevestigd is, nam ze ons mee op een reis naar een verlaten strand. We moesten onze gsm in een doosje onder het tafeltje leggen en konden ons volledig concentreren op de smaak, de geur, de textuur,... van verschillende soorten algen. We werden aan het werk gezet en waren zo meteen het proefkonijn om te zien of het mogelijk was voor een beginner om dit uit te voeren. De voorstelling gaat met de Zomer van Antwerpen in première en komt nadien ook naar Gent. Je weet al waar je me gaat vinden dit najaar ;)

Ik ging ook kijken bij DadaChappelle, een distillerie verborgen in het centrum. Vooral dit beeld van Hans Opde Beeck trok mijn aandacht, al was de geschilderde traphal ongelooflijk indrukwekkend. 

Normaal zou ik me dan ook naar het industriemuseum gehaast hebben, maar omdat ik nog een workshop ecoprint had op die locatie besloot ik om het tweede gedeelte uit te stellen. 
Bij ecoprint gebruik je bladeren, bessen,... We kregen een uitgebreide uitleg, maar tegelijkertijd popelden we om er aan te beginnen. De stof was voorbehandeld en licht vochtig. De materialen gingen in een badje en werden dan uitgespreid over de helft van de stof. De tannines zijn nog minder aanwezig in de lente en niet alle planten hebben er evenveel waardoor ze minder geschikt zijn. 
Het rolletje werd gestoomd terwijl ik iets ging eten en de tentoonstelling ging bekijken. 
In het industriemuseum lag er meer de focus op textiel, gezien de geschiedenis van het museum. Ik vond een aantal zaken wel interessant, zoals het kleuren van die saaie tapijtvloertegels of circulair werken met afvalstoffen uit het ene proces waardoor ze weer grondstoffen worden voor een ander proces. 

Het resultaat is niet overal even geslaagd, maar er zijn ook wel stukken die me echt enthousiast maken. Ik ken mezelf goed genoeg om te weten dat ik er vermoedelijk niet thuis mee ga experimenteren. 
Voor mij was het een geslaagde eerste editie. Misschien wat te fragmentair met te veel thema's, misschien wat te oppervlakkig voor professionals, maar ik liep rond als een enthousiaste speurder. 


 

You Might Also Like

0 reacties