Liebe, maar echt niks dan liebe

Op het naaiweekend voor de eerste lockdown maakte Nancy een parka en schreef ik me prompt in op de workshop bij Madeline De Stoffenmadam. He...

Op het naaiweekend voor de eerste lockdown maakte Nancy een parka en schreef ik me prompt in op de workshop bij Madeline De Stoffenmadam. Het zou augustus zijn en dat leek ideaal voor een parka, op tijd voor de herfst. Ik bestelde dry oilskin van Merchant&Mills in denimkleur en een grappige tricot met stokstaartjes als voering bij Madeline. Ik liet ook het patroon printen: liebe4us van Leni Punkt, een Duitse ontwerpster.  

De workshop werd, je raadt het al, uitgesteld en nog eens verplaatst door mezelf omwille van werkzaamheden op het spoor en dan weer uitgesteld en verplaatst en dan door toeval besefte ik dat ik toch op één van die inhaaldagen kon. De stof vond ik zonder problemen terug, het patroon niet en dat werd dus nog eens geprint. Ik volgde de instructies voor de voorbereiding, maar kon een aantal dingen ook niet plaatsen. Note to self: doe dat eens niet op het laatste moment #schaterlach

We waren met zes in de workshop en klaar voor een intensieve dag. De workshop begon al om 9u en om niks aan het toeval over te laten was ik op voorhand al naar Lier afgezakt. Lekker ontbijt en met wat meer uurtjes nachtrust leek me geen slecht idee. Ik moest nog een hoop dingen knippen in de kamer, dus dat zal een grappige vuilbak geworden zijn.
Eerste hindernis waren natuurlijk de paspelzakken. Dry oilskin is niet moeilijk om mee te werken, maar geen fan van naaldjes natuurlijk. Het kan alleen wat stug aanvoelen en ik moet zeggen dat het toch al gauw hele lappen stof zijn in mijn maat. Ik koos voor maat 50, op basis van de heupwijdte. Aan de schouders had ik kunnen versmallen, maar ik ben ook fan van truien, dus besloot ik me de moeite te besparen en voor één maat te gaan. 
Als de kap klaar is, blijft het toch wel een momentje om efkes te passen en selfie te nemen. Blij als een klein kind met een kap, jawel. 

De stokstaartjes zijn tricot en kregen dus wat plakkatoen om de rek er uit te halen, voor de mouwen koos ik voor een gladde witte voering. Achteraf bekeken zie je dat wel door de raglan en heb ik er nu misschien wat spijt van dat ik toch niet dat kleine ongemak erbij heb genomen.


Tijdens de workshop werden een aantal van de opties me ook duidelijk, zoals de hals in boordstof, zo blij dat ik die er nog tussengezet heb. Als de kap openstaat blijft mijn hals nu ook extra warm en meer gesloten door die sluiting. En terwijl ik probeerde om wat in het kleurenpatroon te blijven koos ik voor een totale contrastkleur voor het touwtje. "Doe eens wild," zei één van de mede-workshoppers, meer aanmoediging heb ik niet nodig natuurlijk.
Om zes uur was mijn bobijntje energie op. Ik wist dat ik niet zo veel meer moest stikken, maar ik zag het niet zitten om de jas af te werken. Het zou meer werk blijken te zijn en de kans op fouten werd te groot. De meeste waren ook al ver gevorderd en de dapperen deden nog wat door. 

Tijdens de workshop is duidelijk geworden dat de kracht in mijn handen ontoereikend is voor drukknopen etc. De voorflap boven op de rits stikte ik dus niet, want ik zou er nooit in slagen om de drukknopen te bevestigen. An had me bij elke drukknoop en ringetje al moeten helpen. De zomen van de mouwen en de jas stikte ik 's anderendaags en ik nam de jas meteen mee op een uitstapje. De jas is niet gevoerd met vulling en wordt wat te koud, hoewel het goed de wind tegen houdt en best wel stevig is. De jas is niet waterdicht, ik had de naden kunnen bewerken maar heb het nagelaten, maar het is ook wel een jas die tegen een duwtje kan. 

You Might Also Like

1 reacties

  1. Super schoon vind ik dat, die parka's!

    Zette je die drukknopen met een Prym tang? Want dan vind ik het precies wel meevallen om die te zetten - maar mss heb ik wel veel kracht in mijn handen, dat kan ook.

    BeantwoordenVerwijderen