TAZ - het betreft liefde

Toen ik mijn kaartjes voor Theater aan Zee bestelde, bedacht ik me - te laat - dat de nieuwe voorstelling van Tine Van Aerschot vast ook we...

Toen ik mijn kaartjes voor Theater aan Zee bestelde, bedacht ik me - te laat - dat de nieuwe voorstelling van Tine Van Aerschot vast ook wel in Gent te zien zou zijn. Ik troostte me met de gedachte dat ik dan misschien nog een tweede keer kan gaan kijken. En ik overweeg dat ernstig, want, spoiler alert, "Het betreft liefde" is een absolute aanrader wat mij betreft.

Tine is een Oostendse, dus was het misschien ook maar gepast om haar voorstelling in Oostende te zien. "Het betreft liefde" is haar vijfde voorstelling en deze ging in première op TAZ. Voor het eerst schreef ze in het Nederlands. Ze ging op zoek naar een definitie van liefde en organiseerde workshops voor kinderen tussen 5 en 9 jaar. Ze vroeg hen naar hun lievelingsspel, lievelingsding, lievelingsvriendjes,... allemaal manieren om het klassieke antwoord op de vraag wat liefde is die ze beantwoord weten door tv te vermijden. Ze heeft natuurlijk ook met volwassenen gepraat en las ook veel.

De verschillende vaststellingen worden via korte teksten verweven tot een prachtige voorstelling. Sara De Roo, Dounia Mahammed en Loïs Brochez brengen het verhaal, de vele getuigenissen over liefde, de vele vormen, de vele gezichten. De zinnen worden in stukjes gehakt, de woorden worden herhaald en opnieuw samen geplakt tot nieuwe zinnen. Het lijkt wel poëzie en de woordspelletjes die je in de auto speelt op te lange autoritten. De actrices buitelen over de scène van turnmatten en maken ook muziek. Hier en daar zijn ze nog niet helemaal op elkaar ingespeeld, maar dit komt zeker in orde. Of misschien speelde de warmte ook hen parten. De speelvreugde droop er van af en het is echt een voorstelling waar je ook vrolijk van wordt. Al is het maar omdat het soms zo herkenbaar is.

Als je naar de zee gaat om afkoeling te zoeken, ben je op Theater aan zee soms aan het verkeerde adres. De Dactylo-zaal in de Grote Post staat niet bekend als een koele zaal en deze namiddag was dit niet anders. We werden gewaarschuwd om water mee te nemen in de zaal. En kregen zelfs een halve fles water van Sara De Roo over ons. De warmte kon me echter niet afleiden, wat ik zag was zo mooi en kwetsbaar. In Campo is de voorstelling te zien in oktober, daar zal de warmte ons vast minder parten spelen. Bestel tijdig je ticket, want na de première op TAZ zullen er vast nog lovende kritieken komen.

Het betreft liefde, van Tine Van Aerschot, gezien op vrijdag 27 juli 2018 op Theater aan Zee, te zien bij Campo in oktober.

Deze post zal ook op Gentse blogjes verschijnen omdat de voorstelling in het najaar in Gent te zien zal zijn. 

You Might Also Like

0 reacties