de ene tweet is de andere niet

Ik maakte de fout om in de beperktheid van een tweet school als kinderopvang te benoemen, in de hele discussie rond het inkorten van de zome...

Ik maakte de fout om in de beperktheid van een tweet school als kinderopvang te benoemen, in de hele discussie rond het inkorten van de zomervakantie. Mijn blik is niet die van i. van Kerygma, zij is de onderwijsspecialist, laat dat duidelijk zijn, maar als ik van uit mijn job kijk dan zie ik dat ondanks alle goede bedoelingen de ongelijkheid van thuis vergroot door de school. Kinderen van opgeleide ouders hebben een voorsprong, ze krijgen thuis prikkels om nieuwsgierig te zijn, om dingen te ontdekken, ze kunnen allerlei activiteiten doen buiten school,... Soms meer dan goed voor hen is, maar ze krijgen ook veel kansen. Kansen waar andere kinderen wat afhankelijk zijn van de school waar ze terecht komen, van een leerkracht die verder kijkt dan hun kledij of luidruchtigheid,... School moet voor mij meer zijn dan een voorbereiding op later, maar school legt ook een basis. School moet ervoor zorgen dat je kan samenwerken, omgaan met anderen, school zorgt er ook voor dat je een netwerk hebt, mensen die je kunnen helpen als je een job zoekt of een huis, weten dat je verder kan studeren, of muziek leren spelen,... Ik zou het spijtig vinden als beleidsmakers van onderwijs geen oog heeft voor dat stuk van hun opdracht dat niet in leerplannen en lijstjes te vatten valt. En ja, we verwachten veel van leerkrachten en we geven ze te weinig ondersteuning.

Ik zie ondertussen ook ouders proberen om de combinatie arbeid-gezin te maken, ik zie werkzoekenden met kinderen moeilijker een job vinden, ik zie werkgevers denken in kosten,... En nee, kinderen kan je daar niet de schuld van geven, maar steeds meer kinderen worden in kansarme gezinnen geboren. Gezinnen met beperkte financiƫle middelen, slechte huisvesting, onzekere jobs... Alleenstaande ouders of gezinnen waarvan beide ouders niet werken, het zijn er steeds meer en het zijn dezelfde kinderen voor wie de school een verschil kan maken. En ook die ouders die je eigenlijk niet moet opzadelen met de zorg om nog 3 weken extra opvang te voorzien binnen de 20 dagen verlof die ze al maar hebben. En ja, je kan zeggen dat kinderen zich moeten kunnen vervelen, maar je kan ook niet ontkennen dat je kleine kinderen niet alleen mag laten. En zelfs al kun je dan misschien gewoon een boekje lezen, dan nog kan je het niet maken dat je als ouder gaat thuiswerken op vakantiedagen of dagen dat je kind ziek is, dat is niet fair tov je werkgever of je collega's. En voor de meeste jobs eigenlijk ook geen optie, want je kan geen zieke mensen thuis verplegen of je kinderen mee nemen als je gaat schoonmaken met dienstencheques. En dan durf ik school al eens opvang noemen, want het kan ervoor zorgen dat ouders zich geen zorgen moeten maken, er wordt voor hun kinderen gezorgd. Ik zie scholen dan ook als infrastructuur, plaatsen met boeken om te lezen, een hoek om te knutselen, gewoon wat rond te hangen, een speelplaats om veilig te spelen met vriendjes, misschien speeltuigen,.... Waarom zou die ruimte voorbehouden zijn voor wanneer kinderen naar school gaan?

You Might Also Like

2 reacties

  1. Ik ben dan misschien ook geen onderwijsspecialist, maar wel een paar jaar meer ervaringsdeskundige.

    School *is* opvang, en da's maar best. En de vakantie mag best ingekort worden.

    En dat recht om zich te vervelen? Kinderen hebben maar vijf dooie minuten nodig om zich te vervelen. En ze kunnen echt wel tegen wat uitdaging.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Veel scholen worden in de vakantie letterlijk omgebouwd tot uitdagende speelpleinwerkingen waar een enthousiaste groep vrijwilligers ervoor zorgt dat kinderen kunnen spelen, spelen, spelen. En ja, je eens vervelen, dat kan ook deugd doen en wakkert de creativiteit aan!

    BeantwoordenVerwijderen