Kritiek geven is gemakkelijk

Ik heb geen shoutbox met de meest recente reacties, weet zelfs niet of dat kan op blogger, maar vermoed van wel. Reacties op mijn posts krij...

Ik heb geen shoutbox met de meest recente reacties, weet zelfs niet of dat kan op blogger, maar vermoed van wel. Reacties op mijn posts krijg ik in mijn mailbox en het gebeurt eigenlijk niet zo heel veel (dus stel ik me voor dat het voor u als lezer weinig zin heeft om zo'n rubriekje "recente reacties" te hebben). Het zou nogal zielig zijn als dezelfde reactie dagenlang bovenaan staat, denk ik, voor mezelf dan toch. Een lange inleiding om u te wijzen op een reactie die ik kreeg op mijn post met kritiek op presentatrices.

Van Koen Fillet himself, denk ik dan in al mijn naiëviteit. Maar toch: het blijft spoken. Het is té gemakkelijk om kritiek te hebben, zeker in deze bloggende tijden. Wat voor presentator is hij? Een vraag om over na te denken.

Feiten of Fillet hoor ik zo'n twee-drie keer in de week. We zitten dan meestal aan tafel, eten en praten gezellig over onze dag of weekendplannen, nadien gaat meestal een cd of de tv op. Ik hoor het programma dus met een half oor, maar dat kan even goed van het ochtendprogramma gezegd worden als ik tussen ontbijt en badkamer loop. Wat ik apprecieer aan het programma is dat er tijd is om vragen te stellen over kleine en grote feiten uit de actualiteit. Het is vaak op een wat luchtige toon. Koen stelt gerichte vragen maar doet dat soms op een beetje een jongensachtige manier, zoals gisteren met Mark Eyskens. Heel belangrijk, hij laat de persoon ook uitspreken en als het gesprek gedaan is voegt hij er geen cynische boodschap aan toe (wat me 's morgens wel stoort). Hij wil het ook niet persé luchtig houden. Wat ik grappig vond was dat hij fragmentjes uit de verschillende ochtendjournaals liet horen om de toename van de wereldbevolking aan te tonen. Hoe zijn collega's de naam van de nieuwe president van Rusland uitspraken vond ik minder gepast, maar dat is persoonlijk.
Op zaterdagmiddag luister ik echt zelden omdat zaterdag vaak een hol-van-hier-naar-ginder-dag is om dingen geregeld te krijgen of boodschappen te doen. De voorbije zaterdagen lukte het wel omdat ik van schildercorvee was en daar herinner ik de discussie van iemand van de protestantse (?) kerk over de subsidie die Ugent krijgt om de evolutieleer te vulgariseren en natuurlijk ook het interview met VB'er over hun nieuwe site. Ik heb de indruk dat de onderwerpen dan iets minder luchtig zijn, maar daarvoor heb ik het te weinig gehoord. Opnieuw apprecieer ik dat Koen meegaat in de denkwijze van de ondervraagde en hem of haar confronteert met andere meningen zonder de indruk te geven dat hij het zelf beter weet (waar ik me aan erger bij presentatoren).

Alleen maar positief? Goh, ik denk dat de programma's bewust gekozen zijn, ik denk niet dat Koen zou aarden in het presenteren van de één of andere top of in een "harde" actualiteitenprogramma.

You Might Also Like

0 reacties